GATUNEK AFRYKAŃSKI
Krótki
opis
Gatunek
jadowitego węża z rodziny żmijowatych
Wygląd
Występuje
w kolorach: szary, żółtobrązowy lub jasnożółty w ciemne,
nierównomiernie rozmieszczone plamy. Brzuch żmii jest biały. Tułów
znacznie dłuższy i grubszy niż ogon. Trójkątna głowa posiada
nad oczami kilkumilimetrowe wyrostki skórne przypominające małe
różki. Źrenice oczu pionowe. Porusza się wijąc ciało po piasku
w bok. Gatunek bardzo jadowity.
Dorasta
do 60-80 cm długości
Biotyp,
zachowanie
Występuje
na piaszczystych lub kamienno-piaszczystych pustyniach
W
przypadku wysokich temperatur (w porze południowej), gady te
zakopują się w piachu co pozwala im przetrwać największe upały.
Występowanie
Występuje
w Afryce na Saharze i na Półwyspie Arabskim. Występuje na terenach
do wysokości 1500 m.n.p.m. na suchych, piaszczystych terenach. Węże
wybierają częściej tereny o drobnym i „miękkim” piasku niż
grubym. Można je spotkać w pobliżu oaz.
Pokarm
Młode
żywią się szarańczakami zaś starsze osobniki drobnymi kręgowcami
(gryzonie, ptaki, jaszczurki)
Rozmnażanie
Gatunek
jajorodny. Okres składania jaj przypada na lipiec i sierpień.
Samice jednorazowo składają od 8 do 20 jaj. Wykluwają się po 6-8
tygodniach. Młode mierzą 14,5 do 17,5 cm długości
Ukąszenia
Żmija
rogata ma silny jad (choć zazwyczaj jej ukąszenie nie jest dla
człowieka śmiertelne)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz