niedziela, 3 czerwca 2018

Żmija rogata (Cerastes cerastes)

GATUNEK AFRYKAŃSKI




Krótki opis
Gatunek jadowitego węża z rodziny żmijowatych

Wygląd
Występuje w kolorach: szary, żółtobrązowy lub jasnożółty w ciemne, nierównomiernie rozmieszczone plamy. Brzuch żmii jest biały. Tułów znacznie dłuższy i grubszy niż ogon. Trójkątna głowa posiada nad oczami kilkumilimetrowe wyrostki skórne przypominające małe różki. Źrenice oczu pionowe. Porusza się wijąc ciało po piasku w bok. Gatunek bardzo jadowity.
Dorasta do 60-80 cm długości

Biotyp, zachowanie
Występuje na piaszczystych lub kamienno-piaszczystych pustyniach
W przypadku wysokich temperatur (w porze południowej), gady te zakopują się w piachu co pozwala im przetrwać największe upały.

Występowanie
Występuje w Afryce na Saharze i na Półwyspie Arabskim. Występuje na terenach do wysokości 1500 m.n.p.m. na suchych, piaszczystych terenach. Węże wybierają częściej tereny o drobnym i „miękkim” piasku niż grubym. Można je spotkać w pobliżu oaz.

Pokarm
Młode żywią się szarańczakami zaś starsze osobniki drobnymi kręgowcami (gryzonie, ptaki, jaszczurki)

Rozmnażanie
Gatunek jajorodny. Okres składania jaj przypada na lipiec i sierpień. Samice jednorazowo składają od 8 do 20 jaj. Wykluwają się po 6-8 tygodniach. Młode mierzą 14,5 do 17,5 cm długości

Ukąszenia
Żmija rogata ma silny jad (choć zazwyczaj jej ukąszenie nie jest dla człowieka śmiertelne)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz